Duurzaam evenementen organiseren

In de 21ste eeuw is Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) de standaard voor ondernemen. Bij MVO of duurzaam ondernemen combineert een bedrijf haar economische prestaties, met respect voor de samenleving, binnen ecologische randvoorwaarden. Maatschappelijk verantwoord beleven staat voor duurzame evenementen die leven.
Ecofys
Veel mensen bij elkaar in een beperkte tijdspanne, die allemaal geïnformeerd, verzorgd en verwend worden. Evenementen veroorzaken veel uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, vooral als gevolg van reisbeweging van bezoekers en deelnemers, energieverbruik, overnachtingen en papierverbruik. Een ware piekbelasting, waartegen meer en meer bezwaar is.

Het aantal groene, klimaatneutrale evenementen stijgt de laatste jaren dan ook enorm. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, of in ons geval: Organiseren.

Ecofys heeft een methode ontwikkeld waarmee het de CO2-uitstoot van in evenementen in kaart wordt gebracht en bijhoudt hoeveel CO2 vrijkomt op zeven gebieden: energiegebruik ter plekke, het reizen van de bezoekers, organisatie en deelnemers, voor het hotelgebruik, de catering, materialen en afval.

Deze nieuwe aanpak geeft tijdens het organiseren van evenementen handige handvatten om de ecologische voetafdruk van evenementen te monitoren en aan de hand daarvan maatregelen voor verduurzaming te nemen.

Om de zogeheten ‘Carbon Footprint Dashboard’ te testen en demonstreren heeft Ecofys het model toegepast op de Eneco tour 2013. Eén van de belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijden in de Benelux. Hieruit is gebleken dat het evenement 89,92 ton CO2 per dag uitstoot. Gedurende het gehele 8-daagse evenement is er 720 ton CO2 uitgestoten. Dit is vergelijkbaar met 2.857 ritjes van Amsterdam naar Milaan of de jaarlijkse gas- en stroomverbruik van ongeveer 160 Nederlandse huishoudens. 

Maak het evenement geheel papiervrij
Tickets, programmaboekjes, kladpapier… evenementen hebben meer papier nodig dan je denkt. Wat dacht je van al het papierwerk wat nodig is voor de organisatie van een evenement.  Voor elk vel papier sterft een stukje bos dat uiteindelijk als een stukje afval op de vuilstort beland. Ook al kan papier goed gerecycled worden, is het goedkoper en milieuvriendelijker om papierverspilling te voorkomen. Dankzij het digitale tijdperk is dit niet meer nodig. 

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er minder papier gebruikt wordt gedurende evenementen?

  1. Probeer alle informatie voor deelnemers digitaal te verspreiden. Verwerk alle informatie op een heldere website welke ook goed te bekijken is op een mobiele telefoon. Daarnaast is het mogelijk een app te ontwikkelen om bezoekers en/of deelnemers te informeren.
  2. Biedt geen papieren hand-outs of kladpapier aan tijdens een meeting. Meestal hebben mensen hun eigen notitieboekje of notebook bij zich. Hand-outs kunnen achteraf per mail toegezonden worden.
  3. Informeer je deelnemers over je ambitie om minder papier te gebruiken door deelnemers hun eigen materialen mee te laten nemen. 
  4. Gebruik beide kanten van papier om te printen of kopiëren. Pas instellingen van de printer aan, zodat dit automatisch gebeurd.  


Wij van Het Organisatieteam denken graag met u mee over de mogelijkheden om Maatschappelijk Verantwoord een evenement te organiseren waar de beleving centraal staat. Mochten er nog vragen zijn neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Bron: http://www.evenementenindustrie.nl/

http://www.congreswereld.nl