IJsbeeldenfestival Zwolle afgelast - De Stentor

IJsbeeldenfestival Zwolle afgelast: 'Financieel is het een drama'

Het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle gaat definitief niet door. Dat bevestigt de organisatie. De tent waar alle ijsbeelden in stonden, bezweek gisteren onder de sneeuw. 

Harmke de Vries & Laura Cuijpers 13-12-17

Toen de ijskunstenaars gisteren hun werk weer wilden oppakken, leek de situatie al niet helemaal veilig vanwege de grote hoeveelheid sneeuw op het dak, zei organisator Erik Broekaart. ,,We zijn de afgelopen dagen bezig geweest om het dak sneeuwvrij te houden met hoogwerkers. Dat was steeds goed gelukt, dachten we." Een paar minuten nadat de kunstenaars waren gearriveerd werd echter het besluit genomen om iedereen naar buiten te sturen. Vijf minuten later stortte het dak naar beneden. ,,Er zijn geen ongelukken gebeurd. Dat is het enige positieve nieuws." 

Ik had de hoop dat we met heel veel stoom en heel veel kokend water het nog voor elkaar konden krijgen. Zij zagen dat anders. -Erik Broekaart

Onmogelijk

Het was tentenbouwer Kontent Structures die na twee dagen de conclusie trok dat de af- en opbouw van de tent binnen het korte tijdsbestek onmogelijk was. Broekaart: ,,Ik had de hoop dat we met heel veel stoom en heel veel kokend water het nog voor elkaar konden krijgen. Zij zagen dat anders."

Broekaart is druk in gesprek met leveranciers van het festival. ,,Om ons tegemoet te komen. Financieel is het een drama. We hebben alles al geïnvesteerd, en nog helemaal geen inkomsten." 
Voor de derving van de inkomsten is de organisatie niet verzekerd. Dit geldt wel voor de tent, die nog tot het einde van deze week in de huidige staat zal blijven staan voor onderzoek van de verzekeraar.

Emotioneel

Het inlichten van de kunstenaars was een emotionele bijeenkomst, aldus de organisator. ,,Veel mensen komen al jaren naar het festival. Ze hebben het dinsdagochtend ook zelf zien gebeuren. De impact is groot op die groep." Het festival zou 23 december van start gaan. Het ijsbeeldenfestival werd vier keer eerder gehouden in Zwolle, eerst op het Rodetorenplein en daarna in een NS-loods bij het station. In 2016 vertrok de organisatie naar Amsterdam. Daar viel het bezoekersaantal tegen, waarna Zwolle opnieuw in beeld kwam.

Lees het hele bericht hier