Lego World: bouwen en bekijken/ De Stentor/ 17-10-08

Redactie De Stentor

ZWOLLE - Zo'n 60.000 steentjes en 900 uur werk zijn er in gaan zitten. De maquette van Paleis Soestdijk trekt bewonderende blikken op de eerste dag van Lego World. Tien mannen van legovereniging De Bouwsteen hebben eraan meegewerkt.

"Vooral de gebogen zijvleugels waren lastig", vertelt Henk Schoonderbeek. "Die zijn aan de voorkant rond maar aan de achterkant hoekig. We hebben ze drie keer opnieuw gebouwd voor het goed was." Het paleis, dat een paar meter breed is, werd bij Schoonderbeek thuis in elkaar gezet. "Zijn hele huiskamer stond vol dozen", lacht meebouwer Silvio Fontaine.

De steentjes zijn geleverd door Lego Nederland, die het bouwwerk sponsort. "Als je die allemaal zelf zou kopen, ben je zo'n 10.000 euro kwijt", weet Schoonderbeek. "Dat is veel. Maar er zijn hier wel fanatiekelingen die thuis ook zo'n verzameling hebben."

De IJsselhallen staan vol met de meest uiteenlopende bouwwerken. Van een bewegende salsaband tot de Eiffeltoren en van levensgrote sportwagens tot een draaiende windmolen. Wie dacht dat lego alleen uit statische steentjes bestaat, loopt hopeloos achter.

Bij veel stands staan trotse bouwers. Sommigen leggen nog kritisch de laatste hand aan hun model, anderen zijn alweer met nieuwe dingen bezig. 

Maar natuurlijk is Lego World niet alleen voor volwassen fans. Het merendeel van de bezoekers zijn gezinnen met kinderen. Zoals Pauline en Bart van der Schoot, die al om kwart over negen voor de deur stonden. "Vooral onze zoon Remco is gek van lego ", vertelt Pauline. Net als veel andere bezoekers zijn ze hier een dagje uit in de herfstvakantie. "We komen uit IJsselstein maar staan nu op een camping hier in de buurt."

Hoewel Lego World vooral jongens en mannen lijkt aan te spreken, zijn rond de roze kastelen van Lego Belville volop meiden bezig. "Het prinsessenthema spreekt toch meer aan", denkt Natascha Balk, moeder van de 3-jarige Lotte. "Maar we zijn hier eigenlijk toch vooral voor Lottes broer, die heeft een hele verzameling."

De komende dagen is in IJsselhallen nog genoeg te bouwen en te zien. Uiteindelijk worden echter zelfs de mooiste bouwwerken uit elkaar gehaald. "Paleis Soestdijk staat hierna een half jaar op een tentoonstelling in Het Loo in Apeldoorn", vertelt Schoonderbeek. "Daarna breken we het waarschijnlijk af. Jammer? Ach nee, het hoort er bij. Dat afbreken gaat meestal ook wonderbaarlijk snel. Alleen het sorteren van de onderdelen daarna..."