Zwolle kan echte winterstad zijn/ De Stentor/ 01-08-17

'Zwolle kan echte winterstad zijn'

De organisator van Winters Zwolle ziet het IJsbeelden Festival, dat naar Zwolle terugkeert, niet als concurrent maar als versterking. Het is wellicht de geboorte van Zwolle winterstad.

Jordy Boschman 01-08-17, 11:50 

Het evenement met ijskoude sculpturen in de IJsselhallen is voor de organisator van Winters Zwolle geen concurrent, eerder een verrijking. Dol hoorde twee weken geleden van Het Organisatieteam, dat het IJsbeelden Festival exploiteert, dat het weer naar Zwolle komt. Het eenmalige uitstapje naar de ArenA Boulevard in Amsterdam was niet geheel naar wens. De bezoekerscijfers bleven achter (honderdduizend in plaats van honderdvijftigduizend).

Arrangementen

De Zwolse IJsselhallen, die vorig jaar niet beschikbaar waren, hebben nu wel plek voor 275.000 kilo ijs, 275.000 kilo sneeuw en veertig beeldhouwers. ,,De ijsbeelden zijn een toevoeging aan Zwolle om zo een echte winterstad te worden", meent Dol.

Dol denkt al hardop na over arrangementen, waarbij bezoekers van het Nederlands IJsbeelden Festival voor een vast tarief ook naar de ijsbaan in het centrum kunnen, en omgekeerd. ,,Zo kunnen we elkaar echt aanvullen."

Met Winters Zwolle is vorig jaar het vertrek van het IJsbeelden Festival opgevangen. Er was geen geschikte locatie voor dat evenement. In het centrum kwamen onder meer een ijsbaan en kerstmarkt.

Volgens Dol zijn de IJsselhallen bij uitstek de locatie voor het beeldenfeest, dat zijn laatste editie in Zwolle beleefde in de NS-loods bij het station. ,,De enige locatie nog dichter bij het centrum die zich hiervoor leent, is volgens mij de Turfmarkt. Een terugkeer naar het Rodetorenplein (waar het IJsbeelden Festival in het verleden was, red.), zie ik sowieso niet zitten. Vanaf de buitenkant is het niet leuk om te zien, een dicht gebeuren. Daarom vind ik het te massaal voor de binnenstad."

Dol verwacht dat de afstand van de IJsselhallen tot het Zwolse centrum bezoekers niet afschrikt. ,,Als je doorsteekt via de achterkant van de IJsselhallen, is het zes minuten lopen. Misschien is een pendeldienst een mogelijkheid. Hoe dan ook, er zal altijd een deel meteen weer weggaan." Het kan volgens de Zwolse ondernemer niet anders dan dat de binnenstad profiteert van de verwachte pakweg honderdduizend bezoekers aan het Nederlands IJsbeelden Festival.

Winterkrant

Hoewel Zwolle vanaf december op twee plekken maandenlang grootse winterevenementen heeft, komen die hoogstwaarschijnlijk niet onder dezelfde vlag. ,,Wel kan ik me voorstellen dat we qua pr veel gaan samenwerken, zo komt er bijvoorbeeld een winterkrant uit."

Wethouder René de Heer reageert opgetogen op de terugkeer van de ijsbeelden. ,,Het is mooi dat een evenement als het IJsbeelden Festival weer voor Zwolle kiest. Ik hoop dat het gezamenlijk met het vorig jaar ontstane Winters Zwolle en alles wat daarbij hoort, leidt tot een stevig winterevenement dat veel bezoekers naar de stad trekt."